Pe bicicletă, peste acoperişuri

Un articol din „The Guardian” (http://goo.gl/7thD9D), semnat de Oliver Wainwright, prezintă ideile arhitectului Norman Foster privind construirea unor trasee suspendate pentru biciclete („SkyCycle„) în Londra. O reţea în lungime totală de 220 ​​km, suspendată deasupra liniilor de cale ferată existente, ne-ar putea face să vedem cândva biciclişti pedalând peste acoperișurile metropolei britanice.

Imagine
Proiectul „Skyride” – Fotografie: Foster and Partners

Proiectul, sprijinit de Network Rail și Transport for London, are în vedere trasee car-free instalate deasupra rețelei suburbane feroviare, suspendate pe piloni și care pot fi accesate prin mai bine de 200 de intrări. Ajungând până la 15 metri lățime, fiecare dintre cele zece rute ar asigura un trafic de 12.000 de bicicliști pe oră și ar îmbunătăți cu siguranţă timpul de călătorie.

Lord Foster, care spune ca mersul pe bicicleta este una dintre marile sale pasiuni, descrie planul ca fiind „o altfel de abordare pentru a găsi spațiu într-un oraș congestionat„.

Ideea nu este nouă:

Imagine
„California Cycleway” – (Fotografie:Cycle Infrastructure/nai010)

În 1890 (cu mai bine de un secol în urmă!), proiectul California Cycleway  a fost gândit pentru a lega Pasadena de Los Angeles şi prevedea 14 km de piste pentru biciclete, din scândură. Însă numai 2 km au fost construiţi vreodată. Conceput ca o iniţiativă privată (cu o taxă de 10 de cenți și 100.000 de utilizatori anual), demersul nu s-a dovedit însă profitabil, fapt la care a contribuit şi dezvoltarea explozive a industriei de automobile chiar în acea perioadă.

„Prin utilizarea coridoarelor existente deasupra căii ferate suburbane, spune Lord Foster, am putea crea o reţea sigură, liberă de automobile şi care este ideal situată din punctul de vedere al navetiştilor.”

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s