Auto-băgarea în seamă

Mai în glumă, mai în serios, inegalabilul Petre Ţuţea îşi mărturisea cândva intenţia, ratată din nefericire, de a compune o teză de doctorat cu subiectul „Băgarea în seamă la români”. Nici nu pot să-mi imaginez ce monument ar fi clădit inteligenţa explozivă a domniei sale dacă analiza respectivă ar fi apucat să fiinţeze! Pentru că material de studiu ar fi avut destul.

Aşa, de un parexamplu, odată cu expunerea acestui blog pe tarabă mi-am asumat şi riscurile prezenţei în spaţiul public. Păstrând însă proprietatea personală asupra conţinutului şi libertatea de a-l administra după bunul meu plac, deopotrivă cu respectarea dreptului fiecărui trecător prin el de a-şi exprima opiniile.

Dar mi se pare o impardonabilă pierdere de vreme să răspund comentariilor prin care cineva îşi dă cu părerea fără a-şi da mai întâi osteneala necesară să parcurgă expunerea până la capăt.

Aşa cum crezi că extragerea din context a unui citat (pe care îl consideri izvorâtor şi susţinător al propriilor convingeri) te ajută să îţi argumentezi concluziile tale neclintite, comentarea părţii (cu acelaşi scop) fără a citi întregul este la fel de dăunătoare.

Sunt de părere că un enunţ valabil conţinând un adevăr sau o constatare care se potriveşte momentului actual, istoriei trecute sau viitorului, nu poate fi aruncat la gunoi doar pentru că autorul a fost afemeiat sau alcoolic sau nu s-a spălat pe dinţi înainte de culcare.

Din fericire, adevărul nu depinde de puterea staţiei de amplificare, nici de graiul în care este rostit. Şi nu depinde nici de calitatea urechilor care îl înregistrează sau a minţii care îl primeşte (sau nu, după voia fiecăruia).

A ne ofusca pe nepusă masă doar pentru că 1+1=2 a fost spus de cineva care nu ne place nouă (sau nu mai e la modă azi, că mâine nu se ştie…) nu face decât să arate celorlalţi muritori că al nostru orgoliu este cam supradimensionat…

Ne cam băgăm singuri în seamă, adicătălea!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s