Ce mai cade din cer…

http://www.gandul.info/news/armata-sua-a-pierdut-contactul-cu-avionul-care-poate-sa-zboare-de-20-de-ori-mai-repede-decat-sunetul-8607871

Ieri, în jurul orelor 6 şi un sfert, cetăţenul Milu Retevoi din satul Perşunari, judeţul Prahova, a fost trezit de zgomote neobişnuite suprapuse peste cotcodăcelile agitate ale păsărilor. Ieşind în grabă, îmbrăcat numai în izmene şi papuci, acesta a descoperit în curtea casei un obiect metalic ciudat care emana o căldură insuportabilă. „La început am crezut că e nebunul de Tilică, băiatul secretarului, că ăla umblă ca nebunul prin sat cu maşina lui ta’su şi n-are nici carnet şi a mai stricat nişte stîlpi de curent şi a mai omorît păsările oamenilor pe uliţă şi era s-a omoare şi pe ţaţa Rada acu vreo două luni!…” ne-a declarat domnul Retevoi. ” Dar nu. Eu cred că e vorba de avionul hipersonic fără pilot, aflat în curs de testare, Falcon Hypersonic Test Vehicle 2 (HTV-2), cu care armata americană a pierdut contactul încă de joi, la scurt timp după lansare.”

Avionul HTV-2 ar fi trebuit să atingă viteza de 21.000 de kilometri pe oră. Agenţia Statelor Unite pentru Proiecte şi Cercetare Avansată în domeniul Apărării (DARPA), care finanţează programul HTV-2 şi supraveghează testele, afirma că avionul de mici dimensiuni este capabil să atingă o viteză de 21.000 de kilometri pe oră. DARPA mai preciza că HTV-2 va fi supus unor temperaturi de 2.000 de grade Celsius dacă atinge viteza dorită în timpul testelor.

La numai trei ore după incident, Doru Bardaş, primarul comunei Cocorăşti Colţ din care face parte satul Perşunari, a convocat de urgenţă Consiliul local care a  hotărît cu majoritate simplă:

1. Trecerea imediată a avionului hipersonic în domeniul privat al comunei Cocorăşti Colţ;

2. Acordarea de despăgubiri familiei Retevoi pentru pagubele provocate de armata americană (6 metri de gard de ulucă rupt, 3 găini ologite şi distrugerea în totalitate a coteţului de păsări);

3. Declararea zilei de 12 august ca zi de sărbătoare, liberă, în care se va organiza în fiecare an Festivalul şi concursul de muzică populară „Hipersonicul din Cocorăşti Colţ”.

Deoarece încă nu se cunoaşte ce şi cît combustibil consumă avionul, pînă la această oră Consiliul local nu a putut însă hotărî dacă avionul va fi utilizat pentru curse regulate Perşunari-Bucureşti sau pentru a transporta în fiecare zi elevii la singura şcoala situată în centrul comunei. O problemă o constituie şi faptul că, la viteza comunicată de oficialii americani, avionul hipersonic va ajunge la oricare din destinaţiile de mai sus chiar înainte să decoleze, fapt ce va creea serioase impedimente urcării şi coborîrii pasagerilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s